‘De ultieme selfie’

Een mini-kloon van jezelf, je geliefde, je kinderen of van je hele team: leuk toch? Met de 3D-scanner van Frank van Schadewijk en Maarten de Coninck kun je een schaalmodel van jezelf laten printen. Voor MKB Servicedesk ging ik op bezoek bij het duo.

De 3D-scanner van het bedrijf Minify Me lijkt rechtstreeks uit een sciencefictionfilm te komen. Het apparaat is bekleed met felgekleurde ledlampen en maakt robotachtige geluiden. Ondernemer Frank van Schadewijk zit achter zijn laptop terwijl een klant in de ‘Minifier’ stapt. Het apparaat begint te piepen en de plaat waarop de persoon staat, draait rond.

Jezelf mee naar huis
Een minuut lang mag de klant niet bewegen. “Anders zit zijn neus straks aan de verkeerde kant,” zegt Van Schadewijk’s zakenpartner Maarten de Coninck. Zodra de scan af is, krijgt de klant een kaartje met daarop een QR-code. Die scant hij met zijn smartphone, om zichzelf in 3D te kunnen zien. Het resultaat mag er wezen: je herkent de kleur van je ogen, de vorm van je kin en zelfs de vouwen in je t-shirt. Deze scan neemt de klant direct mee naar huis. Over een paar weken volgt het plastic beeldje thuis in de brievenbus.

Bedrijf naast eigen ondernemingen
De ondernemers achter Minify Me ontmoeten elkaar in MidWest in Amsterdam-West. Op dat moment hebben de partners ieder hun eigen bedrijf gevestigd in het pand. Van Schadewijk is architect, De Coninck heeft een reclamebureau. Gezamenlijk beginnen ze Minify Me, naast hun eigen twee bedrijven. “We raakten aan de praat en ontdekten dat we allebei een fascinatie voor de mogelijkheden van 3D-printen hebben,” vertelt De Coninck.

De twee ondernemers smeden plannen en besluiten: we gaan het gewoon dóen! Ze vormen een goed team, vindt De Coninck. “We houden allebei van knutselen met techniek, maar waar ik meer expertise heb op het gebied van marketing, heeft Frank veel ervaring met 3D-ontwerpen door zijn werk als architect.”

Zelf gebouwd
Het apparaat en de software hebben de ondernemers zelf gebouwd, op basis van allerlei informatie die ze online vonden. Begin september presenteerden de ondernemers het apparaat op festival Into the Great Wide Open. Van Schadewijk: “Ik was wel zenuwachtig. Zou alles werken? Maar alles ging goed, in twee dagen maakten we zo’n vijftig scans en poppetjes.”

Speelhal als opstapje
Door het succes op het festival besloten ze verder te gaan met de onderneming. Tot nu toe scannen Van Schadewijk en De Coninck zo’n zes klanten per week. “Maar dat aantal gaat waarschijnlijk snel groeien,” zegt Van Schadewijk. “Deze week zijn we verhuisd van een onopvallende plek in Amsterdam-West naar een toeristische plek in het centrum. Daar hopen we meer voorbijgangers te trekken.”

Voor dit nieuwe pand heeft het duo verschillende gesprekken gevoerd met diverse partijen. “Om te zien of samenwerking mogelijk was,” legt De Coninck uit. “Uiteindelijk was speelhal TonTon club op de Wallen geïnteresseerd. Voor hun is het een nieuwe toevoeging aan het bestaande aanbod, voor ons een mooi opstapje naar meer klanten.”

Concurrenten
Minify Me is niet het enige bedrijf dat 3D-prints van mensen maakt. “In Duitsland zit een vergelijkbaar bedrijf. Zij maken mensen echt levensecht na, in kleur,” vertelt De Coninck. “Maar dan kost zo’n poppetje ook honderden euro’s. Wij doen het voor 55 euro. Ook heel gedetailleerd, maar niet in kleur. Dat is namelijk minder gedetailleerd en breekbaarder.”

Een andere concurrent van het bedrijf is de HEMA, die adverteert met 3D-scans. Hebben De Coninck en Van Schadewijk daar last van? De Coninck maakt zich geen zorgen: “Ze hebben geen permanente opstelling, maken kleine figuren en zijn duurder.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.